Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rokokó építészet - Készítette: Kiss Orsolya

2010.05.21
Rokokó építészet
 
 
 

Kép

18. század elején létrejön egy stílus ami a kifinomult arisztokrácia könnyed életvitelét tükrözi, szemben a barokk szigorúságával. XV. Lajos uralkodása alatti gazdasági fellendülésnek köszönhetően a luxus és a kényelem iránti igény megnő, ezt szolgálja ki a rokokó Képmint díszítőstílus. Ornamentikájára az asszimmetrikus ,a szabálytalan , könnyed vonalvezetés jellemző. Az elnevezés a francia rocaille szóból származik, jelentése kagyló. Fő díszítőelemmé válik, a bútorokon, az építészetben, különféle tárgyakon megjelenik cikornyás, homorú felületű motívumként.   

 

   A rokokó gazdagsága a belső terek építészetében teljesedett ki, az épületek kívülről szigorúságot, egyszerűséget mutatnak. A belső terek intimitást sugallnak, általában a lekerekített formák jellemzőek. Minden térelválasztó megoldást igyekeztek eltakarni erre a célra szívesen alkalmaztak stukkódíszeket. Gyakori elemek a csigák és kagylók, valamint a növényi ornamentika és a vízivilág egyaránt.

A stílus kiindulópontja Franciaország, de Németországban,

Olaszországban és Spanyolországban is találunk rá példát.

Főbb építészek:

 

·        Balthasar Neumann: Würzburg, érseki palota

·        Pöppelmann: Drezda, Zwinger
·        Johann Baptist és Dominikus Zimmermann:
Wies temploma

G. W. von Knobelsdorf: Sanssouci pavilon                                                                             

 

 

 Kép Kép
  
 

                                     Wies temploma

Kép 

 

 

 

 Sanssouci pavilon 

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Belső díszítőelemek, kandeláber, óra

 

 

 

 

 
 
Drezda, Zwinger
 
Matthaus Pöppelmann építette Erős Ágost szász választófejedelem megbízásából aki lovagi tornák  színhelyének szánta. Az építkezés 1711-7122-ig tartott. Az épületet lendületes formájú szobrokkal díszített pavilonok, galériák tagolják. 1847 és 1855 között épült fel a keleti szárny, és az épület egészét többször is restaurálták. 1728 óta a Zwinger a fejedelmi műgyűjteménynek ad otthont, itt található a porcelánmúzeum , az óngyűjtemény és a képtár is.            

Kép 

 

 

 

Várfal pavilon

Kép Kép

 

 

          

 

 

 

 

 

 

 
Würzburg, érseki palota
 
Balthasar Neumann tervei alapján épült az 1720-as években. A belső freskódíszítés és a lépcsőház Tiepolo munkája. Téglalap alakú telken épült, a város felőli oldalon pedig egy díszudvar is helyett kapott. A palota átmenetnek számít egy sokudvaros és egy háromszárnyú épület között. A reprezentatív termek sorából kiemelkedik a gigantikus méretű lépcsőház a világ legnagyobb egybefüggő mennyezeti freskójával melynek témája a világ feletti uralom. A freskó különösen jól érvényesül a visszafogottan fehér falak között. További jelentős részei a császárterem és a tükörkabinet, mindkettő jellemzi Neumann stílusát. A zöld kabinet, a velencei szoba, a fehér szoba és az udvari templom mind a frank rokokó stílusjegyeit mutatja.
 Kép
 Kép
Kép    

Lépcsősor freskóval

 

Kép

 

 

 

 

 

 

Tükörterem